Za SUP cena ni povsem prijazna, še posebej ne do začetnikov, ki ne vedo, katero opremo se splača izbrati, pravzaprav niti niso prepričani, da bodo z opremo zadovoljni in bodo z aktivnostjo nadaljevali. Dobro je torej vedeti, kaj vpliva na ceno in katere dejavnike se splača upoštevati, pri katerih pa lahko morda tudi kaj prihranimo.

Materiali

O ceni v veliki meri odločajo materiali, ki se uporabljajo za izdelavo opreme. Najbolj očiten primer je veslo za SUP. To je lahko izdelano iz različnih materialov, ki neposredno odgovarjajo različnim cenovnim razredom. Karbonsko veslo je na primer nemogoče dobiti po nizki ceni, saj gre za kvaliteten material, ki prinaša številne prednosti za takšna vesla. V višji cenovni razred se načeloma uvrščajo tudi kompozitni materiali, ki se uporabljajo za izdelavo vesel. Nekoliko cenejše bo veslo za SUP iz steklenih vlaken, najcenejše opcije pa so običajno iz kombinacije aluminija in plastike.

Sami po sebi materiali še ne povedo veliko o kakovosti ali drugih lastnostih izdelka, temveč je treba to šele ugotoviti. Aluminijasto veslo za SUP je namreč lahko zelo kvalitetno s tega vidika, da je vzdržljivo in odporno na vse mogoče obremenitve. Je pa tudi nerodno in težko, zato za supanje ta material ni idealen.

Dizajn

Prav tako je za SUP cena odvisna od dizajna oziroma zasnove izdelkov. Najbolj očitne so razlike med različnimi izvedbami desk, ki med seboj skorajda niso primerljive. Večinoma se supanje opravlja na napihljivih deskah, imamo pa na voljo tudi nekatere trde izvedbe. Zelo verjetno bo za tak sup cena bistveno višja, običajno več tisoč evrov. Res pa je, da takšne deske uporabljajo zahtevnejši uporabniki, predvsem tekmovalci. Tudi pri napihljivih supih je na voljo cel spekter različnih izvedb, prav tako imamo na voljo tekmovalne supe, ki so dražji, najcenejši pa so vsestranski supi za osnovno rabo.

Kategorije: Novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja